Week van de Opvoeding: gratis online workshops

Gepubliceerd op: 03 oktober 2022

Van 3 tot 9 oktober is het de Week van de Opvoeding. Deze week draait om het uitwisselen van kennis met, voor en door ouders, opvoeders en professionals. Door kennis en ervaringen te delen helpen we elkaar verder, en daarom is het thema van de Week van de Opvoeding voor dit jaar: Samen delen, samen weten. 

Als Jeugdformaat werken we hier graag aan mee. Daarom bieden wij vanuit de Jeugdformaat academie drie gratis online workshops aan! Iedereen is welkom om de workshops te volgen. Hieronder lees je alles over de workshops.

Daarnaast organiseert het Kenniscentrum Kind en Scheiding op dinsdag 4 oktober van 19.30 - 20.30 u een Live Q&A met kinderpsycholoog Roos Mank. Zij is beschikbaar om live vragen te beantwoorden over opvoeden in een scheidingssituatie en de dingen waar je als ouder tegenaan loopt. Je kan je hiervoor gratis aanmelden via deze link!

Help, ik heb een puber in huis!

Vroeg of laat krijgen alle ouders ermee te maken: de puberteit. Dit kan een lastige periode zijn waarin er van alles gebeurt. Voor een ouder kan het heel lastig zijn om je kind zo te zien veranderen. In deze online workshop geven we een beeld van het veranderende brein, welke invloed dat heeft op de ontwikkeling van de puber en wat je als ouder kunt doen om het contact met jouw puber te behouden. Er is ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen tussen ouders. 

Dinsdag 1 november                    10.00 – 11.30 uur

Dinsdag 29 november                  19.30 – 21.00 uur

Praten met kinderen over social media

Mediaopvoeding is een belangrijk onderdeel geworden van de opvoeding, en uit onderzoek blijkt dat het mediagebruik van kinderen voor ouders de meeste opvoedvragen oproept. In deze online workshop gaan we in op manieren die jou helpen om het gesprek over social media op gang te houden met jouw kind. Deelnemers delen hun ervaringen met elkaar en je krijgt handvatten om mee aan de slag te gaan. 

Dinsdag 1 november                     19.00 – 20.30 uur

Dinsdag 20 december                   09.30 – 11.00 uur

Positief opvoeden

Wanneer jouw kind niet luistert, niet slaapt of niet tevreden is ontstaat er vaak een negatieve spanning in huis. Soms weet je je als ouder geen raad meer en val je uit tegen je kind, terwijl je dit helemaal niet wil. Dit overkomt iedereen wel eens en gelukkig kan het ook anders. In de online workshop over opvoeden krijgen ouders waardevolle inzichten en tools om op een positieve manier lastige opvoedsituaties te benaderen. 

Maandag 7 november                  09.30 – 11.00 uur

Dinsdag 13 december                  19.30 – 21.00 uur

Gratis aanmelden

Heb je meer informatie nodig of wil je jezelf aanmelden? Klik hieronder op de workshop die jij graag zou willen volgen!

Help, ik heb een puber in huis!- di 1 november | 10.00 - 11.30 uur | online

Help, ik heb een puber in huis! - di 29 november | 19.30 - 21.00 uur | online

Praten met kinderen over social media - di 1 november | 19.00 - 20.30 uur | online

Praten met kinderen over social media - di 20 december | 09.30 - 11.00 uur | online

Positief opvoeden - ma 7 november | 09.30 - 11.00 uur | online

Positief opvoeden - di 13 december | 19.00 - 21.00 uur | online

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.