Jeugdformaat opent nieuwe crisisgroep: tijdelijke intensieve begeleiding voor jongeren die door een acute crisis niet thuis kunnen wonen
Gepubliceerd op: 19 maart 2025
Helaas komt het voor dat er binnen een gezin een acute crisis ontstaat waardoor het voor de veiligheid van een jongere en/of andere gezinsleden noodzakelijk is dat een jongere per direct ergens anders opgevangen wordt. Speciaal voor deze jongeren opende Jeugdformaat op 18 maart 2025 een crisisgroep: een plek waar een jongere tijdelijk kan verblijven, er intensieve begeleiding is voor de jongere en het netwerk en er wordt gewerkt aan terugkeer naar huis.

Over de crisisgroep
Onder een crisis verstaan wij een acute en ernstige verstoring van de veiligheid binnen een gezin. De onveiligheid kan bijvoorbeeld ontstaan door een escalatie of een conflict binnen het gezin waardoor het voor het kind niet veilig is om thuis te blijven wonen op dat moment. Bram van ter Tas, manager van de crisisgroep bij Jeugdformaat, vertelt over de nieuwe vorm van woonopvang: “Ons doel is om de acute onveiligheid weg te nemen en een situatie te creëren waarin de jongere weer terug thuis kan wonen. De crisiswoongroep sluit volledig aan op onze verblijfsvisie ‘Zo thuis mogelijk wonen’. Door de kleinschaligheid werken we samen met de jongere en de overige gezinsleden toe naar rust en stabiliteit.”
De crisisgroep biedt zes crisisplekken en drie noodbedden. De groep is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die door acute onveiligheid tijdelijk niet thuis of in het eigen netwerk kunnen wonen. Deze jongeren kunnen maximaal vier weken op de crisisgroep blijven.
Werkwijze en visie
Binnen de crisisgroep werken we systeemgericht. Dit wil zeggen: naast dat we een intensief begeleidingstraject aangaan met de jongere, kijken we samen met de ouders en het netwerk wat er nodig is om de acute onveiligheid te herstellen. De hulpverleners op de crisisgroep werken nauw samen met de medewerkers uit het team Ambulante Spoedhulp. Hierover vertelt Bram: “Om de situatie binnen het gezin te herstellen is het noodzakelijk dat er een deskundig team van hulpverleners betrokken is bij het gehele gezin. Een jongere heeft een mentor op de groep voor intensieve begeleiding. Samen met de jongere bezoekt deze mentor de ouder(s) één keer per week, maar is ook gekoppeld aan een hulpverlener van Ambulante Spoedhulp. Deze gaat juist voornamelijk aan de slag met de ouder(s).” Door Ambulante Spoedhulp wordt er onderzocht wat er precies nodig is om de crisissituatie thuis onder controle te krijgen. Bram legt uit: “De mentor op de groep en de hulpverlener van Ambulante Spoedhulp weten op deze manier precies wat er nodig is binnen het gezin en werken zo samen toe naar een veilige situatie waarin de jongere weer terug thuis kan wonen.” Mocht het voor een jongere niet mogelijk zijn om na vier weken terug bij de ouders te wonen, kijken we naar andere passende mogelijkheden zoals wonen bij een familielid, een plek op een kleinschalige woongroep of een pleeggezin.
De drie noodbedden zijn bedoeld voor jongeren die buiten kantoortijden worden opgevangen via het Crisis Interventie Team van Jeugdbescherming West. Een noodbed is voor één nacht, de volgende dag wordt de vervolgstap bepaald.