16+ hulpverlener Judith: 'De jongeren mogen fouten maken, in de hoop dat ze ervan leren'

Gepubliceerd op: 16 september 2024

Jongeren tussen de 16 en 19 jaar komen om verschillende redenen terecht in een woongroep zoals die van Judith Hermsen. De thuissituatie is soms onhoudbaar geworden door verschillende omstandigheden, zoals huiselijk geweld, trauma’s, of de druk om voor jongere broertjes of zusjes te zorgen. “Soms komen ze uit gebroken gezinnen, hebben ze te maken gehad met verwaarlozing of zijn ze op hun eigen manier niet meer welkom thuis,” vertelt Judith. “Wat de reden ook is, bij ons krijgen ze een kans om zichzelf te hervinden en te werken aan hun toekomst.”

Verbinding maken in kleine momenten 

Judith waardeert vooral de slaapdiensten, waarin ze de verbinding met de jongeren zoekt. “De kleine dingen maken het verschil: samen koken, een kopje koffie drinken, of even samen op de bank hangen en tot een gesprek komen,” zegt ze. “Deze jongeren voelen zich vaak niet gezien of gehoord. Door persoonlijke aandacht te geven, bouw je vertrouwen op.”

Judith begrijpt hoe belangrijk het is om een band op te bouwen met de jongeren, die vaak al veel negatieve ervaringen achter de rug hebben. “Ze zijn super gevoelig voor afwijzing. Veel van hen zijn het vertrouwen in volwassen kwijt, deels omdat zij al meerdere hulpverleners gezien en verloren hebben, dus het is belangrijk dat ze ons kunnen vertrouwen. onze houding ten opzichte van de jongeren is erg belangrijk, niet oordelen en transparant zijn in wat je doet. En soms zit het in kleine dingen, een verhaal wat je onthouden hebt, een complimentje over hoe ze eruitzien, een kopje thee brengen of weten hoeveel klontjes suiker een jongere in z'n koffie heeft. Allemaal momentjes waarin je ze echt ziet.”

Stappen maken naar zelfstandigheid 

De woongroep biedt jongeren een laatste stap richting zelfstandigheid. Hier leren ze om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven, met begeleiding die hen helpt om deze overgang soepel te laten verlopen. “We geven ze praktische tips mee en bereiden ze voor op de echte wereld,” vertelt Judith. “Dat kan iets simpels zijn als op tijd komen op je werk, maar ook het nadenken over de consequenties van hun keuzes. We bespreken samen wat hun gedrag voor invloed heeft op anderen en hoe ze de volgende keer mogelijk anders kunnen reageren.”

Judith herinnert zich meerdere situaties waarin jongeren aangeven het zelf wel te kunnen. Bijvoorbeeld zelf opstaan voor een belangrijke afspraak. “Je bent geneigd ze een uur voor tijd te wekken en ze te wijzen op de afspraak. Terwijl we gelukkig ook de ervaring hebben dat wij ons druk zitten te maken om de afspraak, en ze een kwartier voor tijd de deur uitrennen en het allemaal redden. Dit zijn de momenten waarop ze graag laten zien dat ze het zelf kunnen.” 

Judith vervolgt; “Ook met solliciteren hoor ik geregeld ‘komt goed Judith’ en dan blijken ze er achteraf inderdaad mee bezig te zijn geweest, met een baantje als resultaat.”

“We moeten hen laten voelen dat ze fouten mogen maken zonder dat ze meteen worden afgerekend. Mocht er iets spelen, komen ze vanzelf naar ons toe om hun verhaal te doen, omdat wij ze daarvoor de vrijheid gaven om zelf de situatie in te schatten.”

Het verschil maken 

Judith haalt veel voldoening uit de momenten waarop ze merkt dat ze een verschil maakt in het leven van een jongere. “Het mooiste is als jongeren, nadat ze hier zijn geweest, terugkomen en vertellen hoe het met hen gaat. Sommige jongeren hebben nu een stabiele relatie, een goede baan, of zijn zelfs ouder geworden. Het is fijn om te weten dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan hun weg naar zelfstandigheid.”

Judith ziet ook duidelijk de groei bij de jongeren tijdens hun tijd op de woongroep. “Aan het begin zijn ze vaak afwachtend en zoekend of ze ons kunnen vertrouwen, maar naarmate ze zich veiliger voelen, durven ze meer los te laten. Ze gaan weer naar school, bouwen sociale contacten op, beginnen hun eigen keuzes te maken, ondernemen activiteiten buiten de groep en vinden een bijbaan. Het is mooi om te zien hoe ze steeds meer verantwoordelijkheid durven nemen.”

Een beroep vol verrassingen 

Werken met jongeren is nooit saai, en Judith ervaart dat iedere dag. “Dit werk houdt je scherp. De jongeren zorgen ervoor dat je voortdurend een spiegel voorgehouden krijgt. Ze laten je nadenken over jezelf en je eigen opvattingen. Ik herinner me een jongere die heel gelovig was, iets waar ik me nooit echt in had verdiept. Maar door onze gesprekken ben ik anders gaan kijken naar bepaalde dingen. Dat vind ik het mooie aan dit beroep: je blijft continu leren, niet alleen over de jongeren, maar ook over jezelf.”

Vacature op deze woongroep

Wil jij ook contact maken met jongeren en continu blijven leren? En de nieuwe collega worden van Judith en de rest van het team? Wij zoeken op deze woongroep nog collega’s. 

Klik hier om naar de vacature te gaan.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.