Zussen Cherry en Lida runnen een gezinshuis: ‘Wij zijn bij de kinderen ingetrokken’

Gepubliceerd op: 15 augustus 2024

Een gezinshuis biedt kinderen die niet bij hun ouders kunnen wonen een veilige en stabiele omgeving. Hoewel dit vaak betekent dat kinderen naar een nieuw huis verhuizen, kunnen anderen in het ouderlijk huis blijven wonen. Lida en Cherry, twee zussen die samen als gezinshuisouders optreden, zijn ingetrokken in het huis van de kinderen.

Een thuis voor vier kinderen 

Lida en Cherry zorgen samen voor vier broertjes en zusjes van wie de ouders niet meer voor hen konden zorgen. De kinderen, die allemaal onder de 12 jaar zijn, konden in hun ouderlijk huis blijven wonen. Lida en Cherry zijn namelijk ingetrokken in dit ouderlijk huis van de kinderen. "Het was voor ons meteen duidelijk dat we dit wilden doen," zegt Lida. "De kans dat een gezinshuis opeens vier kinderen tegelijk kan aannemen is heel klein, en het uit elkaar halen van de kinderen was voor ons geen optie" Cherry voegt toe: "We hebben er goed over nagedacht, want verhuizen naar een zo’n andere omgeving is niet niks, maar het uit elkaar halen van de kinderen wilden we koste wat het kost voorkomen.”

Het leven als gezinshuisouders 

Lida en Cherry vertellen hoe de kinderen reageerden op hun komst. Ondanks de zorgen van hun omgeving, klikte het meteen tussen hen en de kinderen. "We hadden ons voorbereid op een moeilijke start, maar de kinderen ontvingen ons met open armen," vertelt Lida. "Ze hadden vastigheid nodig en merkten echt de rust in huis na onze aankomst."

De dagelijkse routines helpen de kinderen zich veilig te voelen. "We ontbijten samen, brengen ze naar school en na schooltijd spelen ze met elkaar," In het weekend slapen de kinderen bij de ouders van Cherry en Lida en eten ze met zijn allen op zondag. Cherry benadrukt het voordeel van het ouderlijk huis: "Ze kunnen bij elkaar blijven en hoeven niet te verhuizen."

Cherry ziet duidelijk de groei bij de kinderen sinds ze bij hen zijn: "Vanaf het begin zie je hun ontwikkeling. Wij troffen de kinderen zo gekwetst aan, zonder een stabiele basis. Nu kunnen ze tot rust komen en gewoon kind zijn. Het is prachtig om die vooruitgang te zien en te weten dat we echt verschil maken. Elke ochtend begin ik met een glimlach, wetende waarvoor ik het doe."

Sterk kernteam 

Cherry waardeert de samenwerking met Jeugdformaat enorm: "We kunnen met alleen maar lof spreken over deze fijne organisatie. We hebben een kernteam met een ambulant hulpverlener en een gedragswetenschapper waar we goed mee kunnen samenwerken. Het staat als een huis en we zijn daar erg blij mee." Lida voegt toe: "Een simpel telefoontje en alles wordt geregeld."

Advies voor toekomstige gezinshuisouders en eigen toekomstplannen 

Cherry en Lida delen graag hun inzichten met wie overweegt om gezinshuisouder te worden: "Het geeft enorme voldoening en je ziet echt groei bij de kinderen. Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen en rust te nemen," benadrukt Cherry. Lida voegt toe: "Doe goed onderzoek naar de doelgroep die bij je past en hoe je werk en privé kunt balanceren."

Over de toekomst van hun gezinshuis zijn ze positief, maar Lida kijkt ook praktisch vooruit: "We hopen op een grotere woning, zodat we meer kinderen kunnen verwelkomen. Deze woning is te klein voor ons allemaal, dus een nieuwe start zou geweldig zijn, voor zowel de kinderen als voor onszelf."

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.