Opvang minderjarige statushouders (AMV)
Sinds 2016 vangt Jeugdformaat alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) op in kleinschalige woongroepen. Deze jongeren komen voornamelijk uit landen zoals Syrië, Eritrea, Somalië en Afghanistan en zijn tussen de 15 en 18 jaar. Zij vluchten vanuit hun thuisland zonder hun ouders naar Nederland voor meer kansen en mogelijkheden op het gebied van onderwijs, carrière en toekomstperspectief voor zichzelf en hun familie. Samen met Stichting Nidos, dat opereert als de wettelijk vertegenwoordiger van deze jongeren, vangt Jeugdformaat in de regio Haaglanden circa 125 minderjarige statushouders op.
De opvang van minderjarige statushouders door Jeugdformaat
De alleenstaande minderjarige vluchtelingen komen na hun vlucht van gemiddeld zo’n 1 tot 2 jaar terecht bij een asielzoekerscentrum (azc) in Nederland. Vervolgens worden zij op een wachtlijst geplaatst voor een plek om onder begeleiding te wonen. Jeugdformaat is één van die organisaties die de jongeren een plek biedt waar zij zich thuis voelen en kunnen werken aan hun ontwikkelingsperspectief. Wanneer een jongere bij Jeugdformaat gaat wonen, heeft deze al een status en daarom noemen wij de AMV-jongeren minderjarige statushouders.
De begeleiding van Jeugdformaat richt zich met name op het vergroten van de zelfredzaamheid om te kunnen participeren en integreren in de Nederlandse samenleving. Hierbij werken we altijd met respect voor de culturele achtergrond van de jongere.
Verschillende vormen van opvang
We vangen de minderjarige statushouders op in drie verschillende vormen:
- De Kinderwoongroep (KWG) is bestemd voor jongeren vanaf 14 tot en met 18 jaar die nog niet voldoende zelfstandig weerbaar zijn of problematisch gedrag vertonen. Op een KWG wonen 11 tot 14 jongeren en er is 24 uur per dag een mentor aanwezig.
- De kleine wooneenheden+ (KWE+) vangen 7 tot 8 jongeren op die al zelfstandiger zijn. Er zijn meerdere mentoren gekoppeld aan deze locaties. Er is zo vaak mogelijk een mentor aanwezig op de groep, maar ’s nachts is er geen begeleiding voor de jongeren.
- In kleine wooneenheden (KWE) wonen 4 tot 5 jongeren samen die al zelfstandig zijn. De meeste jongeren zijn hier 17 of 18 jaar oud en kunnen goed voor zichzelf zorgen. Er is één mentor gekoppeld aan de locatie en deze is 28 uur per week aanwezig.
Ontwikkeling naar zelfstandigheid en participatie
De minderjarige statushouders krijgen begeleiding bij het vinden van een school, het leren van de taal, het vinden van een bijbaantje en het Nederlandse systeem en de samenleving leren kennen. De jongeren zijn leerplichtig en worden daarom aangemeld bij scholen met een internationale schakelklas. We voeren de regie over de ontwikkeling naar zelfstandigheid en grijpen in wanneer die ontwikkeling dreigt te stagneren.
Kleinschalige opvang, groot effect
Naast de begeleiding vanuit Jeugdformaat hebben de jongeren tot en met hun 18e levensjaar een voogd vanuit Nidos, de jeugdbescherming voor vluchtelingen. De voogd regelt alle wettelijke zaken. Met Nidos, gemeenten, scholen, politie en woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over de wijze en de voorwaarden voor de opvang. Er is zorgvuldig gekeken naar het zorgprofiel van de jongeren. Wij kiezen uitsluitend voor kleinschalige opvang omdat de effecten van de begeleiding dan het grootste zijn.
Meer weten over de opvang van minderjarige vluchtelingen? Bel naar 088 – 352 00 00.
Lees zijn verhaalHet verhaal van Malek
Malek kwam als vluchteling naar Nederland en woonde bij Jeugdformaat. Nu runt hij het succesvolle Aleppo Restaurant.
Lees zijn verhaalHet verhaal van Abdulrazzak
Oud-cliënt Abdulrazzak was 15 jaar oud toen hij moest vluchten voor de oorlog in zijn thuisland Syrië. Nu runt hij zijn eigen parfumerie.