Ouderschap Blijft
Het aantal (echt)scheidingen in Nederland neemt elk jaar toe. Bij veel scheidingen verloopt de communicatie tussen ouders moeizaam: er zijn slepende meningsverschillen, spanningen of conflicten. Vaak hebben kinderen hier het meeste last van. Door de complexiteit van de scheiding komen ouders soms zelf niet tot een oplossing. Met Ouderschap Blijft biedt Jeugdformaat hulp.
Ontwikkelingsproblemen kinderen bij scheiding
Onenigheid tussen ouders in geval van een (vecht)scheiding heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken hebben veel meer dan gemiddeld kans op het ontwikkelen van (psycho-)sociale problemen en problemen op school. Ook zijn vaker loyaliteitsproblemen richting ouders.
Ouderschap Blijft
Voor een kind is het belangrijk dat hij of zij na een scheiding rust en veiligheid vindt en goed kan omgaan met beide ouders. De specialistische hulpverleners van Jeugdformaat bieden:
- ondersteuning bij het oplossen van conflicten;
- het maken van goede afspraken;
- het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.
Met de erkende methodiek Ouderschap Blijft helpen wij ouders om het belang van hun kind centraal te stellen. In het belang van het kind, is het belangrijk dat beiden ouders zich richten op de toekomst, niet op het verleden.
Ondersteuning op maat
Niet elke scheiding is hetzelfde. Sommige ouders zijn in staat om met een klein beetje ondersteuning de juiste stappen te zetten. Anderen hebben meer ondersteuning nodig. Welke behoefte ouders en kinderen ook hebben, wij passen onze begeleiding hierop aan.
Ouderschap blijft is voor ouders waarbij de communicatie ernstig is verstoord, met name over het samen delen van de zorg en de opvoeding. De hulp richt zich onder meer op:
- het herstellen van de communicatie;
- het beperken van de risico’s voor de ontwikkeling van probleemgedrag bij het kind;
- contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind of de kinderen.
De kinderen worden betrokken bij het traject.
- We begeleiden de gesprekken tussen de ex-partners en zoeken naar een passende oplossing.
- We werken aan herstel van het contact tussen (niet-verzorgende) ouders en kind(eren) en werken toe naar meer zelfstandigheid bij de omgang.
Een vaste, neutrale hulpverlener praat met de kind(eren) over de situatie en de hulp.
Lees het verhaal van Harm en CarolaErvaringsverhaal
"Elk kind heeft recht op ouders"
Klik hier voor meer informatie2020 in cijfers
Kenniscentrum Kind en Scheiding