Van vluchteling tot succesvolle restauranteigenaar: Het verhaal van Malek en Aleppo

Gepubliceerd op: 05 november 2024

Malek, ooit als vluchteling naar Nederland gekomen, runt nu het succesvolle Aleppo Restaurant, vernoemd naar de stad waar hij opgroeide. Zijn verhaal is er een van doorzettingsvermogen, groei en dankbaarheid. Van een leven vol onzekerheid naar het opbouwen van zijn eigen restaurantimperium. Maar de reis was allesbehalve makkelijk.

De moeilijke reis en een nieuw begin in Nederland

"Het was een zware reis," vertelt Malek. "We reisden via Libanon, Turkije en Griekenland. Drie maanden waren we onderweg, steeds met die spanning bij elke grens." Zonder precies te weten waar hij terecht zou komen, kwam hij uiteindelijk in Nederland aan. 

Bij zijn aankomst in Nederland werd Malek opgevangen in het asielzoekerscentrum in Leersum, waarna hij doorstroomde naar Jeugdformaat. "Jeugdformaat heeft ontzettend veel voor mij betekend. Zij regelden alle belangrijke papieren en hielpen me de Nederlandse taal te leren," vertelt Malek. Het was een intense tijd waarin hij zich aanpaste aan een nieuwe cultuur, maar met de ondersteuning van zijn mentoren Jasper en Fatima vond hij zijn weg. "Zij waren er echt voor ons, zelfs buiten werktijden. Ze leerden ons structuur door ons vroeg naar bed te laten gaan en erop toe te zien dat we op tijd op school waren. Nu zie ik hoe belangrijk dat was." Zijn tijd bij Jeugdformaat legde de basis voor een stabiel leven. Mede door hun begeleiding rondde Malek zijn studie af, vond hij een huis en kreeg hij de kans om aan zijn toekomst te werken. 

Van horeca medewerker tot restauranteigenaar

Hoewel koken altijd een interesse was, had Malek geen concrete dromen over het openen van een restaurant toen hij jong was. In Nederland kwam hij in de horeca terecht, waar hij stap voor stap de kneepjes van het vak leerde. “Het was niet makkelijk, je gaat aan het werk in de horeca, maar kent de taal nog helemaal niet goed. Ik werd best wel in het diepe gegooid, maar ik was blij met elke baan die ik had,” vertelt Malek. “Uiteindelijk leer je wel sneller, omdat je ook moet communiceren in de horeca, dit maakt het steeds gemakkelijker.” 

Uiteindelijk wilde Malek iets anders, iets uitdagends gaan doen. Met zijn liefde voor zijn thuisland en inmiddels passie voor de horeca is hij het diepe in gesprongen. “Ik ben een klein restaurant ‘Aleppo’ gestart, vernoemd naar mijn geboortestad in Syrië. Dit was een enorme uitdaging want alles is nieuw. Je doet zoveel meer dan alleen koken – je bent manager, kok, en leidinggevende tegelijk," legt hij uit. 

Het eerste jaar van Aleppo was niet gemakkelijk. "Inkopen doen, marketing, personeel – alles was moeilijk," zegt Malek. Toch bleef hij gemotiveerd. "Ik wilde niet opgeven. Door mijn doorzettingsvermogen heb ik alles opgelost, en nu loopt het goed." Aleppo begon klein, maar al snel volgde een tweede locatie, en nu is hij bezig met een derde restaurant in Rotterdam. 

Naast zijn restaurants heeft Malek ook een cateringservice, waarmee hij landelijk bedrijfsuitjes, bruiloften en andere evenementen verzorgt. "We hebben een speciaal team en alles wordt vers bereid. Sommige klanten komen zelfs terug naar Den Haag voor ons eten, omdat ze het zo lekker vinden," zegt hij trots.

Toekomstplannen en blijvend contact

Malek hoopt in de toekomst Aleppo uit te breiden naar verschillende steden in Nederland, ondanks de uitdagingen door de huidige oorlog en de stijgende inkoopprijzen. "Ik wil graag een locatie in elke stad," zegt hij over zijn ambitie.

Zijn band met Jeugdformaat is sterk gebleven; Aleppo verzorgt nu regelmatig catering voor hen. “Het is heel bijzonder om nog steeds contact te hebben en te zien hoe zij mijn groei supporten. Hoe bijzonder dat zij vroeger zo goed voor mij hebben gezorgd en ik nu wat terug kan doen met mijn eigen onderneming. Zij hebben mij zoveel bijgebracht en dat is mij echt ontzettend waardevol. Zonder hen had ik nu nooit gestaan waar ik nu sta.”.

Malek is vastberaden dat hij heel Nederland kennis gaat laten maken met zijn bijzondere restaurant Aleppo. “En wat de toekomst ook brengt, ik blijf altijd trouw aan wat ik heb geleerd: blijf eerlijk, werk hard, en vergeet nooit waar je vandaan komt.”

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.