Thuis bij gezinshuisouder Kirsten: ‘Emoties voelen is voor hen vaak eng’
Gepubliceerd op: 10 maart 2022
Aangenaam: ik ben Kirsten, 31 jaar oud en gezinshuisouder bij Jeugdformaat. Al negen jaar vang ik kinderen op die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Zolang de kinderen bij ons wonen, draaien ze 24/7 mee in ons gezin. Deze kinderen hebben vaak al veel meegemaakt en hebben daarin ondersteuning nodig. Soms is het intensief, maar je kunt ook de mooiste dingen meemaken die je voor altijd bij je zal dragen. Daarom laat ik je graag zien wat wij zoal beleven in ons gezinshuis. Welkom bij mij thuis!
''Woonde ik nog maar bij mijn moeder! Die zou tenminste wél die nieuwe telefoon voor mij kopen!'' Jaaaaa zeg, daar kan ik inderdaad niet tegenop. Hij weet ook dondersgoed dat ik het niet ga doen. Maar op deze manier probeert hij volgens mij ook te kijken hoeveel ik voor hem over heb. Zodat hij weer kan denken dat hij het niet waard is om een telefoon voor te kopen. Dan komt die afwijzing weer om de hoek en is de cirkel weer rond.
Kadootjes geven is sowieso al iets waar wij thuis niet attent mee zijn en weinig waarde aan hechten. Nee, laat mij maar tijd doorbrengen met een kind, samen lachen en het goed hebben met elkaar (ook al zijn deze momenten soms veel te snel voorbij). Veel kinderen kennen dit niet, die voelen daar niet bij wat ik voel. Ik voel verbinding als we samen zijn, ik word daar blij van.
Wat als zij dit niet kunnen voelen? Emoties voelen is voor hen vaak eng, iets wat ze uitschakelen of liever uit de weg gaan. Hoe kunnen zij dan toch ervaren dat ik om ze geef? Soms denk je dat ze het nooit ervaren, maar dan ineens krijg je het terug. Als ze volwassen geworden zijn en ze sturen je een kaart óf wanneer ze praten met hun meester of juf en ze hen vertellen hoe ze je vertrouwen.
Het helpt mij om dichtbij mijzelf te blijven en zo puur en oprecht mogelijk te geven. Alleen op die manier kan ik dat volhouden. Nu hopen dat de ander kan ontvangen.
Volgende maand deelt Kirsten weer een ervaring uit het gezinshuis. Haar vorige blog gemist? Je leest ‘m hier.