Thuis bij gezinshuisouder Kirsten

Gepubliceerd op: 26 mei 2021

Aangenaam: ik ben Kirsten, 31 jaar oud en gezinshuisouder bij Jeugdformaat. Al negen jaar vang ik kinderen op die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Zolang de kinderen bij ons wonen, draaien ze 24/7 mee in ons gezin. Deze kinderen hebben vaak al veel meegemaakt en hebben daarin ondersteuning nodig. Soms is het intensief, maar je kunt ook de mooiste dingen meemaken die je voor altijd bij je zal dragen. Daarom laat ik je graag zien wat wij zoal beleven in ons gezinshuis. Welkom bij mij thuis!

‘Gaan we morgen nog kleren kopen?’ Ja, natuurlijk, zeg ik haar. Dat hebben we afgesproken, kijk maar op de vakantieplanning in de keuken. Niet dat ze kijkt, maar ze vraagt mij in datzelfde uur nog vier keer of het wel echt door gaat. 

‘Ook als het regent?’ vraagt ze mij dan. Ik bevestig haar opnieuw. Ik zie haar onrust, haar hele lijf is gestrest. Ze ijsbeert door het huis en blijft dan een beetje om mij heen cirkelen. Ten slotte zegt ze: ‘Ik kan toch geen leuke kleren vinden en jij hebt vast geen tijd voor mij. We gaan gewoon helemaal niet. Maakt mij niet uit hoor.’

Ik weet heel goed wat hier weer aan de hand is. Ze zoekt de welbekende afwijzing. Maar ik ben heel vastberaden en wil deze écht niet geven. Zij en afwijzing lijken wel onafscheidelijk te zijn, alsof ze niet anders weet. Door haar trauma’s is ze ervan overtuigd dat ze niet de moeite waard is en zal ze deze afwijzing, haar metgezel, altijd opzoeken. Zal ze dit ooit doorbreken? 

Ik praat mijzelf moed in, zoals ik dat wel vaker doe, om dit moment door te komen. Ik voel aan alles dat ik weer een lange adem nodig zal hebben en ik wil niet meegaan in deze negatieve stemming.  

Meisje, denk ik bij mijzelf. Twee jaar ben je al in ons gezin. In die tijd heb je mogen ervaren dat ik doe wat ik beloof. Dat ik om je geef en jou belangrijk vind. Maar door jouw bril ziet het er behoorlijk anders uit. Ik wil het je allemaal geven, maar jij kúnt het gewoon niet aannemen. Dat weet ik best, maar het is je zo gegund. 

Volgende maand deelt Kirsten weer een verhaal over haar gezinshuis. Jeugdformaat is hard op zoek naar nieuwe gezinshuisouders in de regio Haaglanden. Wil je meer weten over gezinshuizen of wil je misschien wel zelf gezinshuisouder worden? Alle informatie vind je hier: www.eenvakapart.nl

Ervaringsverhalen van andere gezinshuisouders lezen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.