Succesvolle aftrap van de Week van de Pleegzorg 2024: Jeugdformaat vraagt aandacht voor het tekort aan pleegouders

Gepubliceerd op: 06 november 2024

Op dinsdag 5 november werd de Week van de Pleegzorg 2024 afgetrapt in het Bingoal Stadion van ADO Den Haag. Tijdens deze landelijke actieweek vroeg Jeugdformaat aandacht voor het aanhoudende tekort aan pleegouders in de regio Haaglanden.

Tegelijkertijd is deze week een  bijzonder moment om pleegouders te bedanken voor hun onmisbare inzet. Deze pleegouders openen hun huis en hart om een kind in een kwetsbare situatie (tijdelijk) een veilige plek en tweede thuis te bieden.

Sportclubs in actie tijdens de Week van de Pleegzorg 

De Week van de Pleegzorg, die loopt van 6 tot en met 13 november, heeft dit jaar brede steun gekregen van sportclubs in het hele land. Deze clubs hebben een belangrijke functie in de sociale samenhang binnen wijken, dorpen en steden. "Van spandoeken langs de lijn tot het symbolisch aftrappen van De Week van de Pleegzorg; sportverenigingen laten zien dat zij betrokken zijn bij de zorg voor kinderen," aldus Nicolien van den Berg, bestuurslid van Pleegzorg Nederland.

In de regio Den Haag hangen spandoeken bij verschillende sportverenigingen, en de Week van de Pleegzorg werd afgetrapt door een pleegkind in het Bingoal Stadion op het veld van ADO Den Haag. Door deze acties hopen Jeugdformaat en Pleegzorg Nederland meer mensen te bereiken en hen aan te sporen om na te denken over het pleegouderschap.

Sportieve steun in de regio 

ADO Den Haag steunt pleegzorg met enthousiasme. Tijdens de aftrap van de actieweek op 5 november waren wethouders, pleegouders, pleegkinderen en pleegzorgprofessionals van Jeugdformaat aanwezig in het Bingoal Stadion. Pleegkind Romano heeft de Week van de Pleegzorg officieel afgetrapt samen met Hugo Wentges, de keeper van ADO Den Haag. Naast inspirerende ervaringsverhalen van een pleegkind en van een pleegouder was er de mogelijkheid tot een meet & greet waarbij de aanwezigen ervaringen konden uitwisselen en vragen konden stellen aan elkaar.

Jeugdformaat hoopt dat de aandacht die is gegenereerd via de sportverenigingen en ADO Den Haag zal leiden tot meer aanmeldingen van pleegouders.

Een dringende behoefte aan nieuwe pleegouders 

In Nederland wachten nog steeds meer dan 800 kinderen op een pleeggezin. Door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen duurt het vaak langer om een geschikte match te vinden. Jeugdformaat, de grootste pleegzorgorganisatie in de regio Haaglanden, is op zoek naar 100 nieuwe pleegouders. "Het maken van een goede match is essentieel," legt Van den Berg uit. "Een kind moet zich veilig en welkom voelen, en het is belangrijk dat ouders en pleegouders goed samenwerken om het kind optimaal te ondersteunen."

Pleegzorg is maatwerk: kinderen kunnen voor korte of langere tijd bij een pleeggezin wonen, of alleen in weekenden en vakanties. De samenwerking tussen ouders en pleegouders is hierbij cruciaal.

NPO Radio 1

Vanavond vertellen pleegzorgbegeleider Jacky Vermeulen en gezinsonderzoeker Patricia van Ahee van Jeugdformaat op NPO Radio 1 wat erbij komt kijken wanneer je pleegouder wilt worden. Ook belichten ze de begeleiding van pleegouders.

Luister vanavond van 20:00 uur tot 20:30 uur naar de uitzending van 5 Dagen op NPO Radio 1 voor meer informatie over pleegouder worden.  

Informatiebijeenkomsten en steun van Sergio Vyent

Pleegouder worden is een keuze die zorgvuldige overweging vraagt. Op woensdag 13 november organiseert Jeugdformaat een informatieavond in Rijswijk, waar pleegzorgprofessionals uitleg geven en pleegouders vragen beantwoorden. Meer details zijn te vinden via deze link.

Wie op 13 november niet kan, kan op woensdagavond 20 november deelnemen aan een webinar van Pleegzorg Nederland. Tijdens deze online sessie deelt Sergio Vyent, voormalig gastheer van First Dates en zelf oud-pleegkind, zijn ervaringen en leiden experts geïnteresseerden door de wereld van het pleegouderschap. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden.

Meer informatie over pleegzorg?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.