Jeugdlintje voor leerlingbemiddelaar Charmaine
Gepubliceerd op: 18 april 2017
Leerlingbemiddelaars worden ingezet bij conflictsituaties op school, bijvoorbeeld bij scheldpartijen of bij pesten. In de Rijswijkse examenklas mavo 4 werd de vraag gesteld: wie is volgens jullie geschikt als leerlingbemiddelaar. De klas koos twee leerlingen uit. Een van hen was Charmaine.
Ze vond het een eer dat ze haar naam noemden. “Het leek mij erg leuk om leerlingbemiddelaar te worden. Voordat ik dat ‘officieel’ was, stapte ik ook al af op klasgenoten als ze ruzie hadden. Ik denk dat ze mij daarom hebben gekozen”, vertelt Charmaine.

Bijna een jaar geleden, op 26 april 2016, reikte burgemeester Bezuijen het eerste jeugdlintje van de gemeente Rijswijk uit aan Charmaine Daylak. Zij zat toen in de examenklas van het Rijswijks Lyceum en ontving het lintje omdat zij een uitstekende mediator was in haar rol als ‘leerlingbemiddelaar’ op school. Charmaine is inmiddels zestien jaar en volgt een opleiding Bedrijfsadministratie. We kijken met haar terug op haar tijd als leerlingbemiddelaar.
Cursus
Na haar benoeming volgde Charmaine vanuit school een cursus. Dit gaf de leerlingbemiddelaars handvatten. Charmaine: “Ik heb geleerd hoe je zo’n gesprek kunt voeren. Naar hoe je samen met de partijen kijkt naar het doel van het gesprek, welke vragen je stelt en hoe je twee partijen die zo ver van elkaar af staan, weer naar elkaar brengt.”
Was er een ruzie of vechtpartij op school, dan werd Charmaine of een van de andere vijf leerling bemiddelaars op school, uit de klas geroepen om meteen in actie te komen. “Als er ruzie was, werd ik er meteen bijgehaald. Ik ging in een aparte ruimte, zonder andere leerlingen erbij, het gesprek aan. Ik stelde vragen over wat er was gebeurd.
“Leerlingen zijn gewoon eerlijker in een gesprek met een leeftijdsgenoot. Je voelt je bij een klasgenoot toch wel meer op je gemak dan bij een leraar of lerares. Ik koos ook nooit partij, dus ze durfden bij mij toe te geven wat ze fout gedaan hadden. Dat was fijn want dan kon je daarna duidelijke afspraken met elkaar maken.”
Als beide partijen hun verhaal verteld hadden, vroeg ik: hoe voel je je? Vertellen over gevoel is lastig, maar ik hielp hen daar over na te denken. Ook vroeg ik: ‘wat zeg je nu? En hoe komt dat op de ander over?’ Ze begrepen elkaar meteen een stuk beter en hadden meer oog voor elkaar.”
Geen partij kiezen
Bij de bemiddelingsgesprekken van Charmaine was geen leraar aanwezig. “Leerlingen zijn gewoon eerlijker in een gesprek met een leeftijdsgenoot. Je voelt je bij een klasgenoot toch wel meer op je gemak dan bij een leraar of lerares. Ik koos ook nooit partij, dus ze durfden bij mij toe te geven wat ze fout gedaan hadden. Dat was fijn want dan kon je daarna duidelijke afspraken met elkaar maken.”
Charmaine kijkt terug op een mooie tijd als leerlingbemiddelaar. Ze vond het leerzaam. Haar skills als mediator hoeft ze nu in haar dagelijks leven niet meer in te zetten. “Ik heb gelukkig weinig ruzie om mij heen, maar als dat een keer voorkomt, dan zou ik wat ik geleerd heb meteen weer inzetten.”