Het Simba traject
Het Simba traject is bedoeld voor gezinnen waarbij de veiligheid op het moment zo in het geding is dat een uithuisplaatsing nodig is. Het doel van Simba is dat kinderen binnen twee jaar weer bij de ouder(s) thuis kunnen wonen. Indien er meerdere kinderen in een gezin zijn, worden broertjes en zusjes bij elkaar geplaatst in een gezinshuis middels een Simba traject. Vanuit een Simba traject kan er toegewerkt worden naar een veilige thuissituatie, waarbij de ouders intensieve begeleiding krijgen. Ook na de thuisplaatsing zal er nazorg aanwezig zijn voor het gezin.
Hoe kan ik een gezin aanmelden?
Binnen de H10 gemeenten kunnen jeugdprofessionals kinderen aanmelden voor een Simba plaatsing. Of een kind/gezin in aanmerking komt voor een Simba traject, wordt zorgvuldig bekeken door onze afdeling Bemiddeling & Matching. De afdeling Bemiddeling & Matching zal contact opnemen met de aanmelder om de aanmelding door te spreken.
Voor vragen of een gezin eventueel geschikt zou zijn kun je contact opnemen met Bemiddeling & Matching. Zij denken graag met je mee. Zij zijn te bereiken op het e-mailadres BenM@jeugdformaat.nl of via het telefoonnummer 070-8501200.
Er moeten per kind de volgende codes worden afgegeven:
Code | 43A31 per kind |
Code | 45HBO voor gemiddeld 3 uur per week bij 2 of meer kinderen per kind 45HBO voor gemiddeld 4 uur per week bij 1 kind of een gezin met zeer beperkt netwerk |
Code | 45WON voor gemiddeld 16 uur per jaar per kind |
Het verschil tussen een Simba gezinshuis en een regulier gezinshuis
Waar het in een regulier gezinshuis niet altijd mogelijk is om met kinderen toe te werken naar terugplaatsing bij de ouder(s), is dit bij een Simba traject altijd het doel. Hiervoor zijn er een hoog aantal uren beschikbaar van een vaste ambulant hulpverlener, ook wel familiebegeleider genoemd. Daardoor is het voor deze hulpverlener mogelijk om het hele traject als familiebegeleider betrokken te zijn. De ambulant hulpverlener begeleidt het gezin tijdens de plaatsing in het gezinshuis, en als de kinderen thuis weer thuis wonen blijft de familiebegeleider nog drie maanden betrokken in de thuissituatie. De familiebegeleider werkt flexibele uren en is in staat om ook in de avonden/weekenden aanwezig te zijn bij ouders thuis als dit in het traject gewenst is.
Familieversterking
De kracht van het eigen netwerk staat bij een Simba plaatsing centraal. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de terugplaatsing in het gezin van herkomst. Dit betekent dat kinderen (vaak) op dezelfde school en bijvoorbeeld sportclub blijven tijdens hun tijd in het gezinshuis.
Familieversterking staat centraal gedurende het traject. Vanaf het begin van de uithuisplaatsing wordt er gekeken naar de rol van ouder(s) en hoe deze zo actief mogelijk betrokken kunnen blijven. Er wordt in het traject steeds opnieuw afgewogen of ouders voldoende betrokken worden, passend bij wat haalbaar is. Het idee is dat de ouders op deze manier binnen twee jaar de zorg weer volledig kunnen dragen.
Wanneer komt een gezin in aanmerking voor een Simba traject?
De selectie wordt zorgvuldig afgewogen. Er wordt door de afdeling Bemiddeling & Matching bij Jeugdformaat onderzoek gedaan naar de situatie, en of er een reële kans op terugkeer naar huis is. Ook moet er de noodzaak zijn dat een uithuisplaatsing nodig is, en enkel ambulante hulp bij de ouder(s) thuis niet voldoende is voor het kind om veilig thuis te blijven wonen. Het doel moet bij alle betrokkenen rondom de plaatsing hetzelfde zijn: dat de kinderen binnen twee jaar weer duurzaam thuis bij de ouder(s) kunnen wonen.
Ervaringen van Jeugdbeschermers
Ervaringen met een Simba traject van betrokken Jeugdbeschermers:
“De meerwaarde is dat de mogelijkheid er is om een duidelijk traject naar thuisplaatsing te hebben, ook voor meerdere kids, vanuit een gezinshuissetting waar de kinderen dan hopelijk gezamenlijk kunnen verblijven. Met Simba is dat mogelijk en zonder Simba echt heel erg zoeken naar een traject of weg om tot een goed plan te komen.”
“Simba biedt een duidelijk traject voor het realiseren van een thuisplaatsing. De mogelijkheid om vanuit één plek naar huis te werken met meerdere kinderen biedt veel perspectief. Ook maakt de betrokkenheid van ouders in het gezinshuis dat ouders meer kunnen leren dan bij een reguliere plaatsing, en de oudergesprekken met de familiebegeleider zijn helpend in het proces.”
De Simba familie methodiek kort samengevat
Doel
- De zorg is gericht op familieversterking en terugkeer van de kinderen naar huis, als het daar weer veilig voor ze is.
Ondersteuning van het gezin
- Broertjes en zusjes blijven samen, zodat zij steun hebben aan elkaar.
- De kinderen ervaren in het gezinshuis of pleeggezin een alledaags gezinsleven.
- De (professionele) opvoeders in het gezinshuis of pleeggezin ondersteunen kinderen bij het verwerken van hun ervaringen.
Ondersteuning van de ouders
- De ouders krijgen 1,5 tot 2 jaar 12 uur per week ondersteuning van een professionele familiebegeleider.
- In overleg met de ouders en kinderen onderzoekt het Simba team welke mensen uit de bekendenkring (familie, buren, vrienden) het gezin actief kunnen ondersteunen, ook op de lange termijn.
Werkwijze
- De familiebegeleiders en gedragswetenschappers uit het Simba team werken systeemgericht en traumasensitief.
- De (professionele) opvoeders krijgen van een gedragswetenschapper ondersteuning bij de opvoeding van de kinderen.
- Het Simba team werkt nauw samen met alle partijen die betrokken zijn bij het gezin.